Vanaf mei 2013 zijn de toekenningsbeschikkingen van de ziektewetuitkeringen van uw ex-werknemers verzonden door het UWV. Dit is het gevolg van de wetswijziging in de Ziektewet; De Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters, ook wel de Modernisering Ziektewet genoemd.
Als gevolg van deze modernisering krijgen alle werkgevers de Ziekte- en WGA-uitkeringen van de zogenaamde flexwerkers doorbelast. Flexwerkers zijn voornamelijk werknemers die onder een tijdelijk contract bij u werkzaam zijn of zijn geweest.
In hoeverre de uitkeringen aan u worden toegerekend is afhankelijk van de omvang van uw onderneming:
Loonsom tot 303.000 +/- 10 werknemers |
premie op sectorniveau geen individuele doorrekening |
loonsom tussen 303.000 en 3.030.000 +/- 10 tot 100 werknemers |
deelpremie op sectorniveau en deels individuele doorrekening (meer werknemers = hogere doorrekening |
loonsom vanaf 3.030.000 100 of meer werknemers |
individuele doorrekening |
De wet heeft als doel de financiële schade zoveel mogelijk te verhalen bij de werkgever waar de arbeidsongeschiktheid is ontstaan. Dit staat los van het feit of u hier als werkgever verantwoordelijk voor was of invloed had op de ontstane arbeidsongeschiktheid.
De financiële gevolgen zijn hoe dan ook voor u en kunnen oplopen tot zo’n € 250.000 per flex-medewerker. Omdat de administratie van het UWV echter niet altijd feilloos is, is het belangrijk dat u de toekenningen van de Ziektewet Flex en de WGA Flex goed controleert. Doet u dit niet, dan loopt u het reële risico op te draaien voor de onnodig hoge kosten.
Wij van ConvalSense onderzoeken de beschikking die u ontvangt op alle relevante punten. Indien één of meerdere controlepunten afwijken van uw eigen administratie, dan vragen wij namens u de bijbehorende beslissing op bij het UWV.
Deze beslissing wordt dan door ons beoordeeld op:
Bij onvolkomenheden maken wij namens u bezwaar op de toekenningsbeschikking.